Бизнес апетити за строеж на хотели в княжевската гора

Жителите на Княжево веднъж вече протестираха срещу апетита към гората, но обещав
Това е втори протест срещу апетитите към гората, но обещават и нови акции, за да запазят дърветата непокътнати.

Частен предприемач има намерения да строи върху 20% от гората над квартала, затова жители на Княжево подготвят протести. Миналата седмица гражданите сформираха свой обществен съвет, който да защитава интересите им, като първата му задача е да предотврати застрояването на парка.

"Ще внесем жалба в Софийския административен съд срещу решението на областния управител Тодор Модев да разреши застрояване на 70 дка терени с плътност 30 процента", обяви Александър Иванов, който е жител на Княжево. Според него превръщането на гората в частна собственост е недопустимо. "Това са белите дробове на цяла София, не може някой просто така да решава, че ще почне да строи и да сече", каза Иванов.

Плановете за строеж в гората са на гръцкия предприемач Йоанис Евангелос Гиофкос, който е член на управата на "Дамски спортен клуб и приятели по петанк". Фирмата на Гиофкос "Екострой 2006" има проект да направи в парка зона за спорт и отдих с хотели и атракциони. Собствеността на Гиофкос е върху 70 дка от гората.

Проектът получава възможност за реализация, след като паркът в Княжево през 2003 г. е превърнат от публична в частна държавна собственост от предишния областен управител Росен Владимиров. Веднага след това са реституирани няколко частни имота и тъкмо върху тях получава правото да строи гръцкият бизнесмен.

Паркът е включен в общия градоустройствен план на София още през 1949 г. В него, както и в няколко от по-късните планове той е предвиден за градини и лесопаркове. През 2007 г. обаче сегашният областен управител Тодор Модев променя статута на мястото и от паркова зона то става зона за спорт и озеленяване. Този статут дава право на строеж до 30% върху територията.

В момента тече и съдебен спор чия собственост всъщност е този терен - общинска или държавна.

През 1998 г. за гората е издаден акт за публична държавна собственост. В този документ няма скица на терена, описан е по имената на териториите, които обхваща. Като контрамярка община "Витоша" издава акт за публична общинска собственост с аргумента, че паркът винаги е принадлежал на района. Миналата година областният управител Тодор Модев обявява акта на общината за неправомерно издаден и изисква от кмета на район "Витоша" да му предостави документите, въз основа на които е издаден. В отговор районният кмет Любен Петров завежда дело срещу акта на областната управа, с които княжевската гора е обявена за държавна собственост. "Актът за държавна собственост е издаден на базата на два документа, които обаче ние не сме виждали. Обжалваме го, защото земята е била общинска и така се ощетява районът със 761 хил. кв.м", обясниха юристите на район "Витоша".

По заведеното от кмета Петров дело вече е проведено едно заседание в Софийския административен съд. На него като страна е конституирана и Държавната агенция по горите, тъй като областният управител твърди, че гората била под управлението на софийското Държавно лесничейство. Назначена е и експертиза за статута на земята, която трябва да бъде изготвена от общината. Срещу тази експертиза има протест на областната управа. Юристите на общината имат информация, че още преди национализацията след 1949 г. земята се е водила общинска. Не знаят обаче как да намерят толкова стари документи. Следващото заседание на съда ще е на 15 юли.

Делото ще се проточи на първа инстанция поне една година, а след това сигурно ще влезе и във Върховния административен съд, смятат юристите на района. Те са категорични, че докато няма окончателно решение на съда, в княжевската гора не може да се строи.

Преди месец главният архитект на София Петър Диков също се закани да се заеме със случая. Тогава той обеща да провери съмнителни реституции на няколко места в столицата, сред които и гората между Княжево и Бояна. Резултат от проверката все още няма.

Според протестиращите жители на Княжево гръцкият предприемач Гиофкос е представил в своя защита писма в подкрепа на проекта му от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева и шефката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова.

"Не сме взимали страна по спора, ДАМС по принцип подкрепя проекти за развитието на масовия спорт и отдих", обясниха от екипа на Весела Лечева. Заради ангажимента на Стефка Костадинова покрай отпадането на националния отбор по вдигане на тежести от олимпиадата в Пекин от БОК не успяха да уточнят защо комитетът е застанал зад гръцкия бизнесмен. "Не съм виждал такива писма, но може да са пристигнали в няколкото дни, в които не съм в България", каза кметът на "Витоша", който още е извън страната.

От "Ню имидж" изсекли 15 дка гора в киноцентъра
Глоба до 50 хил. лв. може да наложи Столичната община на "Ню имидж", собственик на киноцентъра. Санкцията е заради изсичането на 15 дка гора във филмовото студио без разрешение от общината. За сечта е подаден сигнал преди месеци, а в началото на юни той стига и до общинската екокомисия. Сечта се вижда добре на сателитни снимки на мястото, които показват, че там вече има нов декор, каза съветникът от ГЕРБ Атанас Черешаров. Не е ясно колко са отсечените дървета. Опитахме се да направим проверка, но от ръководството на киноцентъра не допуснаха наш представител на територията си, каза Черешаров. За случая е сезирана и Дирекцията по национален строителен контрол, която трябва да провери дали има разрешение за построяването на декорите. В писмо изпълнителният директор на "Ню имидж" Дейвид Варод обяснява, че построяването им е част от договора с държавата при покупката на киноцентъра.

Автори: Зорница Латева, Албена Борисова
Фотограф: Велко Ангелов
Фотограф: Красимир Юскеселиев