Музика

Музикалното творчество в района, концертите, изявите на местните изпълнители. Танци и танцови състави и събития.

Йорданка Христова е поредната естрадна певица от Княжево

Йорданка Христова
Това става ясно от интервю със Зафир Николов във вестник Шоу

Конкретната реплика в статията е - "Ангел Заберски пък страшно мразеше Йорданка Христова. Срещне го тя и му подмята, абе, Забе, ако знаеш каква Маздичка ми докараха, носят ми яденето направо у дома в Княжево."

Прочутата изпълнителка на "Една българска роза" е живяла в Княжево

Паша Христова
Паша Христова загива в самолетна катастрофа през 1971 година

Няма българин, който да не е чувал песента "Една българска роза", обявена от Българското национално радио за песен на миналото столетие. Неофициално тя остава музикалната визитка на страната ни и до днес. Името Паша Христова се свързва най-вече с изпълнението на тази песен-образец в поп музиката ни.

Маргрет Николова кръстена така заради свещеника в Княжево

Маргрет Николова

Позабравена в последните години и непозната за младото поколение, Маргрет Николова наскоро навърши 81 години. Тя е една от ярките звезди на небосклона на естрадното изкуство през 60-те и 70-те години на миналия век. През творческия й апогей за нея най-много пишат композиторите класици Йосиф Цанков и Димитър Вълчев.

Духът на Емил Димитров остана в Княжево

Емил Димитров

Духът на Емил Димитров витае из всяко кътче на неговия дом в Княжево. Но това не е история за призраци. Тук вещите са свързани емоционално с някакъв спомен от легендата. И сякаш всеки миг отнякъде ще се появи една от най-голямата звезди в историята на шоубизнеса в България.

Солистът на Трамвай №5 също е княжевец

Пълен състав на Трамвай №5
Това заявява той в интервю пред вестник Шоу

На въпрос защо групата е кръстена "Трамвай №5", Петко Петков разказва, че идеята е на негов приятел Владо Рока (в момента живее в Америка), с когото заедно с Кирил Иванов (един отсъздателите на групата) пътували в петицата. Петко живеел в Княжево, а Кирчо в Красно село. Тримата се возили в трамвая, когато Владо подхвърлил идеята "Защо не кръстите групата "Трамвай № 5".

Семейство Такови имат Вила в Бояна

Янчо и Лили
Там е била първата брачна нощ на Янчо Таков и Лили Иванова

Янчо Такев обаче изоставя булката Лили Иванова сама в първата брачна нощ и се прибира в зори, силно почерпен, и веднага заспива.

Певицата Венета Рангелова също е свързана с Княжево

Диск на Венета Рангелова
Освен Емил Димитров, Паша Христова и Петко Петков от Трамвай №5 и Венета Рангелова допълва групата на естрадните певци от квартала

Дълго време Венета Рангелова е бягала от градската суета и преднамерената показност, затова е намерила пристан в столичния квартал Княжево, защото чистият въздух, спокойствието и зеленината я привличат повече.

Емил Димитров купил къщата в Княжево заедно с първата си жена Грета Ганчева

Грета Ганчева
По онова време къщата струвала 11 000 лв

В интервю за вестник Шоу естрадната певица Грета Ганчева разказва за живота си с Емил Димитров. По повод на къщата в Княжево, която купуват заедно разказва, че навремето тя е струвала около 11 хиляди лева Емил Димитров е дал 7 хиляди, а тя 4 хиляди от тях. Когато направили покупката тя била уважавана студентка и естрадна певица, а той – известен.

Дуо Райчеви изпълняват песни, написани от домуващите

Райчеви намерили своите нови приятели Хари и Еми на разходка в гората.
Ще изнасят концерт и в старческия дом в Княжево

В малката зала в Дома за стари хора в Горна баня цари тържествено настроение. Десетки възрастни хора, пременени в най-изисканите си дрехи, с нетърпение очакват рецитала на техните събратя по съдба Дянко Райков и Димитър Георгиев. Празничната програма на 82-годишния оперен певец Дянко е по случай св. Архангел Михаил.

Вената Рангелова е съседка на Емил Димитров в Княоево

Сега тя е преподавател по естрадно пеене

Неусетно за широката публика естрадната певица Венета Рангелова навърши 45 години. В интерес на истината тя също така неусетно слезе от сцената. Днес младите си нямат хал-хабер за нейните хитове, които навремето взривяваха нашенците от "изгубеното поколение".