Вената Рангелова е съседка на Емил Димитров в Княоево

Сега тя е преподавател по естрадно пеене

Неусетно за широката публика естрадната певица Венета Рангелова навърши 45 години. В интерес на истината тя също така неусетно слезе от сцената. Днес младите си нямат хал-хабер за нейните хитове, които навремето взривяваха нашенците от "изгубеното поколение". Факт е, че именно житейската и творческа половинка на попизпълнителя Бойко Неделчев прави кавърверсия на български на саундтрака към филма "Флаш данс". Под названието "Поспри, лято" той бързо превзема родните чартове (или класациите, както ги наричаха по соцвреме).

Причините миньончето на българската естрада да се откаже от активна певческа дейност все още се пазят в тайна. Те обаче, нашепват в гилдията, били не само възрастови. В един момент Рангелова проумяла, че бъдещето на нашенския поп е в неговото минало, и се посветила на преподавателска дейност в собствената си школа. Въпреки всичко решението да се оттегли било взето изключително трудно. В крайна сметка един последен разговор "по женски" с Мими Иванова преобърнал безвъзвратно ситуацията. Мими, която от години държи частно училище за естрадни изпълнители, я посъветвала да се поучи от нейния опит и най-вече от финансовите дивиденти, които той носи.
"Славата е до време, но парите са ни нужни цял живот", мъдро отсякла булката на Развигор. Венета била впечатлена до дън-душа от афоризма на по-възрастната си колежка и преминала форевър на педагогическия фронт.

Днес тежащата едва 40 кила певица освен даскалица по пеене е сръчна домакиня и майка. Вярно, синът й Анджелин поотхвръкна, та вече не може да мотивира отсъствието си от музикалния небосклон с обсебващите я грижи по него. Венета и съпругът й Бойко обитават апартамент в столичния квартал "Княжево" и доскоро ориентираха таксиметровите шофьори с думите, че "живеят ей там, на баира, над Емил Димитров". Въпреки че попкралят е покойник, те продължавали да се фукат с това комшийство, доверяват хора от махалата.

Напоследък съпружеско-певческият дует обръщал засилено внимание на кондицията си. Навремето Венета смело признаваше, че не спазва никакви диети, че пие на корем газирано и се тъпче с торти домашно производство.

"Е, само сладолед не ям преди концерт, за да не си навредя", хвалеше се изпълнителката на смятания нявга за "убийствен" шлагер "Не съжалявай". Двамата обаче вече отлично разбирали, че тези златни години няма повече да се повторят, и почнали да наблягат на фитнеса и нискокалоричните храни. Като бивш спортист - без пет минути национал по баскетбол, Бойко понасял стоически спартанския режим, но разглезената му половинка с голяма мъка преглъщала соевите кълнове и безбройните фрешове. В името на миналата слава обаче се принудили да стискат зъби и да не се предават, защото и в преподавателския бранш царяла свирепа конкуренция.
Съвсем "друга бира" били йогистките упражнения, които Рангелова практикувала едва ли не от тийнейджърка. Те освобождавали не само тялото, но и духа й. В един момент той дотолкова "олекнал", че бившата естрадна звезда почнала без проблем да се придвижва в астрала. Освен това непрекъснато й се присънвали пророчески сънища.

"Мисля, че сънищата ми са ясновидски и съм медиум", твърди гласовитата пловдивчанка. Сънищата й имали някакви странни послания под формата на изречения и никога не се повтаряли. Още преди да бъде приета с пълно шест в Консерваторията, видяла насън как изстрелва стрели към звездното небе и това й донесло успех.

"Вярвам на предсказанията на кафе, но на хороскопи - не. Не е хубаво да се правят. Греховно е да се предрича съдбата!", убедена е певицата. Което не й пречи да довери, че през студентските си години и тя се е увличала по "звездобройството" и е изгълтала стотици астрологически брошури.

ДОСИЕ
• Бащата на Венета Рангелова хич не одобрявал залитанията й по "несериозното" амплоа "естрадна певица". Дебютът на ученичката от икономическия техникум в Града на тепетата е като солистка на естрадния оркестър към профсъюзния дом на културата "Стефан Кираджиев" с ръководител Стефан Пехливанов. С този състав дребничката тийнейджърка обикаля големите летни театри и раздава първите си автографи на тълпи от войници върху цигарените им кутии. След тези й изяви даже скептично настроеният й родител вдига бяло знаме и признава - момичето има страхотен талант, който трябва да развива. От 1980-а до 1984 г. Венета пее с група "Стил" , с която участва успешно на фестивалите "Бургас и морето" и "Златният Орфей".
• Като малка бъдещата попизпълнителка глътва клавиш от свирка, задавя се и едва не умира. Смята обаче това за поличба, че пътят й в естрадата е избран "свише".
• Синът на певческото семейство Неделчеви - Анджелин, вече е 12-годишен и се готви за кариерата на футболен национал. От малък тренирал със специални видеоигри и даже включвал майка си в "сухите тренировки". "Не се учудвам, че иска да става футболист, защото пъпът му е хвърлен на стадион "Славия", поясни Венета.
• Пред медиите певицата неизменно обрисува отношенията си с бившия си импресарио Панайот Марков (Чочо) в розова светлина. Преди време обаче о.з. шоуменът от Пловдив Кристиян Робев раздипли пред народното издание спомени, в които се твърди, че Чочо редовно я прецаквал с парите от участията.
"Веднъж присъствах на един грандиозен скандал на "Мелодия на годината", в който освен Венета участваше и Наско Георгиев от група "Импулс". Тогава Наско я направи за две стотинки. Просто ей така - стана от масата и я наряза като кисела краставица пред всички. Вика й: Каква певица си ти, изобщо не можеш да пееш - и си беше прав, спомена разни нелицеприятни работи от Консерваторията... Казвам му: "Наско, остави я!" Точно тогава той правеше самостоятелна кариера и нещо го беше стегнала шапката.
Чочо се грижеше невероятно за Венета, въпреки че съм сигурен, че е взимал повече пари от нея. Уреждаше й участия, водеше я с Георги Христов и Миодраг Иванов по барове... Четох едно интервю с нея, в което тя казва, че никога не е пяла по заведения. Много здраве има от Кристиян Робев! Заведенията, които бяха неин ресор, се намираха главно в района на Велико Търново и Варна. Пяла е и при една емблематична за морската столица личност - Атанас, викаха му Кеби, който държеше огромния паркинг със заведение в Аспарухово", издава бившият естраден мениджър от Града на тепетата.

Автор: Венера ВЕНКОВА