Цените на имотите в Княжево са паднали с 26% заради кризата

Това се казва в анализ на фирмата за Бългериан Пропъртис

От началото на кризата до момента средният спад на офертните цени на имотите в страната е 25%, а в Княжево 26%. Само за последните 2 месеца цените са спаднали с 5%.

Намаленията в офертните цени на имотите са се активизирали в началото на годината, като най-много намалени цени на имоти имало в периода 20 януари - 10 февруари. Към момента броят на офертите с намалени цени е около 60% от този на новите оферти всяка седмица.

Намалението на офертните цени на апартаментите в София е 21.4% от началото на кризата до момента, като към началото на февруари е било 17%. Намалението в цените на апартаментите в София на база реално сключени сделки е 23% за 2009 спрямо 2008 г – т.е. разминаването в реалните цени на сделките и офертните цени на имотите вече е минимално.

Спадът в офертните цени на апартаменти в София по квартали към 1 април е както следва: Банишора – 25%, Бели брези – 24%, Борово - 25%, Бояна - 17%, Бъкстон – 23%, Витоша - 18%, Враждебна – 22%, Гео Милев - 16.6%, Драгалевци - 18.5%, Иван Вазов - 15.4%, Изток - 6%, Изгрев - 17%, Княжево – 26%, Лозенец – 22.5%, Манастирски Ливади - 23%, Младост 1 – 25%, Младост 2 – 17%, Младост 4 – 20%, Стрелбище - 15%, Студентски град - 16%, Център - 26%, Хладилника – 21.2%, Яворов – 8%.

Най-голям спад в офертните цени на имотите има в кварталите, където цените бяха едни от най-високите в столицата и където предлагането е най-голямо. В повечето от кварталите спадът е близък до средните стойности, а в квартали като „Иван Вазов”, „Изток” и „Яворов” спадът в офертните цени е доста по-нисък от средните нива за София.

Доминиращите купувачи на имотния пазар от началото на годината са българи и руснаци. Докато през януари активни бяха и гръцките купувачи, през февруари и март те не присъстват на пазара на имоти в България.

Българи са купувачите на 20% от реализираните сделки на Бългериан Пропъртис. Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, както и селски къщи на изгодни цени в страната.

Руските клиенти съставляват най-голям дял от чуждестранните купувачи за първите 3 месеца на 2010 г. – 20%. Те купуват основно апартаменти в морските и ски курортите.

Британците тази година са 15% от чуждестранните купувачи, като техният интерес е съсредоточен основно към селски имоти на ниски цени.

Останалите чуждестранни купувачи са от много различни националности. През тази година на българския имотен пазар присъстват представители на много страни – както съседните, така и от далечни дестинации като Канада, Австралия, САЩ и др., като предпочитанията им са насочени основно към евтини и изгодни имоти.