д-р Николай Георгиев строи супермодерна клиника за пластична хирургия в Княжево

Пациенти са му Елвира Георгиева и Азис

Д-р Георгиев е карал курсовете при доцент Евстатиев, работил е и при доайена на пластичната хирургия у нас доц. Бояджиев и макар да е вече утвърдено име, още няма тапия за “пластична и естетична хирургия”. Затова пък е специализирал чак в Испания при едно от големите светила на Каталуния д-р Де ла Пеня. Сега чака да се уредят документите му и всеки момент ще излети за конгреса по пластична хирургия в Сан Хосе, Коста Рика. Междувременно с.

“А, Слънчо, утре само едно сутиенче ще си вземеш и в десет часа тук, няма страшно. Хайде, Слънчо”, чурулика по мобито д-р Георгиев пред клиниката си.

- Току-що нарекохте следващата си пациентка Слънчо, някое момиченце ли ще оперирате утре?
- А, вие съдите по обръщението? Аз съм запомнил от д-р Де ла Пеня, че хирургът лекува с лекарство, скалпел и дума. Трите неща са еднакво важни. Сигурно чувате, че от операционната се разнася смях, но това не означава, че сме идиоти и постоянно се смеем даже на сериозните неща. Но за мен, ако не пипнеш и с душата си пациента, крайният резултат няма да е същият.

- Все пак, колко големи са най-малките ви пациенти? Вярно ли е, че вече е мода родители да водят при пластични хирурзи едва напъпили девойчета, за да им подаряват нови гърди за абитуриентския бал?
- Принцип при мен е пациенти под 18 години да не оперирам. Но и тогава, ако пациентът не е навършил 21 години, изисквам лична карта и подпис на двамата родители след дълго събеседване. При най-малките най-често се поправят ушички и нослета или някой белег.

- Опасна ли е естетичната хирургия?
- Разбира се, пластичната хирургия не е напълно безопасно нещо. Но когато ме питат, колко опасна е корекцията на гърдите, например, отговарям, че пътуването от София до Бургас е по-опасно нещо. В гърдите, слава богу, няма големи кръвоносни съдове. Важното е хирургът да не е първият срещнат и пациентът да не се води по най-ниската цена. Самата дискусия преди операцията е не по-малко важна от самата хирургична интервенция.

- От време на време изскачат ужасяващи истории за жени с гноясали и ампутирани гърди, години след намесата на пластичен хирург.
- Вижте, това се отнася за жени, на които е направена корекция на бюста с инжектиране на гел. Дори ще кажа нещо повече - всяка жена, на която е инжектиран гел, трябва веднага да потърси помощ, най-добре при доц. Евстатиев, преди да са възникнали проблеми. При коригиране с импланти нещата са различни, тук е пълна глупост да се говори за гноясали гърди. Ако има някакъв рисков период, той е през първите 10-12 дни, когато могат да се появат евентуално усложнения. След това е пълен абурд да се говори, че гърдите на пациентката могат да гноясат.

- Значи гърдите на певицата Елвира Георгиева не са гноясали?
- Не само че не са гноясали, но с резултатът при нея направо се гордея, Елвира е рекламно лице и гърди на клиниката. Тя е страшно положителен и открит човек и е адски доволна от резултата. Просто Елвира дойде и каза, че иска гърди, които отдалече да се забелязват и да стряскат. В обсъждането голямо участие взе и мъжът й, негова беше решаващата дума какъв имплант да поръчаме. Така, че вече шест години Елвира си носи новите гърди и всякакви приказки, че са паднали, спукани, възпалени или гноясали, са абсолютни глупости. Пак казвам - при имплантирането със силиконови протези евентуални усложнения могат да се проявят само първите дни. Глупости са и писанията, че съм бил работил устните и очите на Елвира, въпреки, че би ми се искало да е така. Просто тя няма нужда от това, те и без намеса са си достатъчно изразителни. Изобщо сред певците имам куп приятели и трябва да кажа, че те по принцип знаят знаят какво искат, затова не ми се е налагало да връщам човек от шоубизнеса.

- Певицата Снежина от дуета Марко и Снежина също ли ви е приятелка?
- Това е една крайно неприятна история, всъщност и на нея съм й правил някои неща, но в случая става въпрос за нейна приятелка, която си прави липосукция на корема при мен и после се оказа недоволна. Аз нямам нищо против да спонсорирам в известен смисъл хората от шоубизнеса, знам какво е положението там и никога не съм си искал парите веднага, защото те не са най-важното. Но в случая Снежина постъпи крайно некоректно. Не искам да кажа, че нямам несполучливи операции, ако някой хирург твърди подобно нещо, значи лъже, а гафовете се получават най-често при липосукциите. Но крайни и трайни деформации в моята практика нямам. За да приключим този случай, ще кажа, че Снежина е персона нон грата за нашата клиника.

- За мъжката гордост на Азис също се носят слухове?
- Слуховете за него са още по-абсурдни. Първо, Васко е съвсем различен от останалите. Като човек той е без всякакви претенции, но е една невероятно колоритна и непосредствена личност. Изобщо около новия член на Азис падна голям смях, едва го приспахме за операцията. Той е човек на екстремалното. Дойде и каза, че иска нещо, което да е супер. Честно казано, не виждах каквато и да е необходимост от увеличаване члена на Азис, но той държеше да е нещо страхотно. Васко пробива сам и при него всичко е или-или, няма средно положение. Пожела така да му го увелича, че и на дължина и на дебелина, да му е като на порноактьор.
Обясних му внимателно всички плюсове и минуси, защото всяка операция си носи своите рискове. Васко не искаше и да чуе, просто искаше пенисът му да е супер и го искаше веднага. Направихме поръчката за имплант в фирмата “Нетуърк” в САЩ. Васко показа и завиден нюх на бизнесмен, защото след като му обясних какво трябва да направи, лично се ангажира с доставката и успя да я осигури само за 15 дни. Включи в операцията и свои познати в Америка, които непрекъснато пътуват до България и Щатите, и му излезе значително по-евтино от 9800 долара, колкото всъщност струваше поръчката. Определено мога да кажа, че такъв огромент имплант, какъвто получи Азис, няма в България. Няма да кажа колко му беше, но сега мъжествеността му е 21 сантиметра на дължина, а като цяло пенис като на Азис имат само няколко души в България.

- Да, но във вестниците също се появяват спекулации - според едни Азис имал проблеми с ерекцията, според други имплантът се счупил, а има и такива, които твърдят, че Азис никога не е получавал нищо и дори имал комплекси от естествения си член?
- Това също са пълни глупости. Първо такова нещо никога не може да се счупи. Второ, слуховете, че не е имало никаква операция сред самите изпълнители са от завист. Повтарям, Азис получи най-големия имплант, какъвто е имплантиран някога в България, макар че нямаше никаква нужда. И накрая - вече година и половина-две новият член на Азис му върши прекрасна работа. След операцията не е идвал на преглед, защото просто няма нужда, но се чуваме с него по телефона. Това е истината за новата мъжка гордост на Азис.

- За козметичните намеси по тялото на Лили Иванова също се носят легенди. Тя самата твърди, че скалпел още не я е докосвал, така ли е и според вас?
- Всъщност, мога да кажа, че за мен, гледайки я с окото на специалист, Лили Иванова трудно може да бъде уличена в злоупотреба с пластичната хирургия.

- !?…
- Е, честно казано, всеки има право да си твърди каквото иска, не е моя работа да коментирам козметичните намеси във външността на Лили Иванова, не е коректно. Но ако имате предвид годините й, аз не виждам нищо смущаващо в това.

- Впрочем, коя е най-възрастната ви пациентка?
- Това е човек на изкуството, българска музикантка на 72 години. При нея имаше своеобразен конфликт, беше налице вътрешен дискомфорт от това как изглежда и как се чувства. Направих й горен и долен лифтинг. Всъщност, не годините са проблемът. С чиста съвест мога да кажа, че от лицата, които се въртят по музикалната телевизия “Планета”, няма такова, което да не е минало през клиника по пластична хирургия. Но така е и на Запад. След като продуцентът сключи договора с бъдещата шоувезда, идва имиджмейкърът, който започва да се разпорежда какви промени по тялото трябва да се направят, преди звездата да бъде пусната на пазара, и корекциите при пластичен хирург стават неизбежни. Самият аз нямам никакво време да гледам телевизия. Прибирам се късно, хапвам, заспивам с някоя книжка, защото в нашата област винаги има нещо ново. Ставам шест и половина, задължително отивам на фитнес и идвам в клиниката.

- Връщали ли сте пациентка от шоубизнеса, която иска невъзможна корекция?
- Само веднъж. Клиентката ми искаше да й увелича бюста с по 800-900 милилитра имплант във всяка гърда. Ето вижте, тази протеза е от 200 мм, представяте ли си четири пъти по толкова, това е нещо чудовищно. Имахме спор и с една рускиня, фотомодел и суперкрасавица. Искаше да й махнем една бенка от скулата. Проблемът не беше морален, но според мен бенката си беше точно на мястото. Не успях да я убедя и лесно я махнахме с ултразвуков апарат, но с нея за мен си отиде и част от чара й.

- Правят ли си пластични операции политиците?
- Разбира се. Те също са хора, при това доста суетни и с възможности. Интересно е, че преди години идваха политици предимно от Гърция и Македония, където пластичната хирургия още прохождаше. Без да споменавам имена, ще кажа само, че тук, при мен в София, операции са си правили политици от първата тройка на тези страни. Сега сред политиците клиентите ми са предимно от България.

- Какви са цените ви, кой в България може да си позволи да ги плати?
- Ако намеквате занякакви свръхпречалби, ще ви разочаровам. Същите операции на Запад са десетократно и двайсетократно по-скъпи, но не се оплаквам. За мен парите не са най-важното. За сравнение, при корекцията в мъжествеността на Азис, моята печалба примерно е пет процента от тази сума. А границите, в които се движат цените на пластичната и естетичната хирургия при нас не са по-различни, отколкото в останалите клиники в България.

Славей КОСТАДИНОВ

НОВИ ЦИЦИ САМО ЗА 2600 ЕВРО

Примерни цени на д-р Николай Георгиев в евро
Уголемяване на гърдите - 2600 - 3800
Липосукция (изсмукване на тлъстините) – 200 - 500 на участък
Липосукция на дупе плюс повдигане с липофилинг - 2000
Пръстен на стомаха - 2000
Лифтинг (опъване на кожата) на ръцете – 2800 - 3000
Лифтинг на бедрата – 2600 - 2800
Ендоскопски лифтинг на лицето – 1800 - 2700
SMAS лифинг на лицето – 2500 - 3500
Лифтинг на вежди - 500 (в съчетание с ендоскопски лифтинг – 2600 - 2800)
Блефаропластика – 350 - 800
Липофилинг – 250 - 700 на устни и толкова на скули
Лазерен ресърфисинг – 300 - 400 на участък
Инжекции с ботокс – 150 - 200 за очи, 200 - 300 за чело, 200 - 900 при прекомерно изпотяване
Пухкави устни чрез пълнители с хиалуронова киселина – 150 - 200

ДОСИЕ
- Според мълвата, Лили Иванова си прави ежегодно лицева корекция от 1985 г. насам. Още през 1980 г. примата поставила в шах Концертна дирекция с ултиматума си да й поеме разходите по пластичните интервенции в парижки клиники, но бюрократите й показали среден пръст и певицата била принудена да се обърне към родните светила на пластичната хирургия. Лили Иванова си е правила най-много с пластики на бюста, главно с повдигащ ефект. В областта на лицето, сведущи в пластичната хирургия твърдят, че шевовете й са скрити около ушите в окосмената част на главата, което й дава основание да твърди, че никога не си е правила пластична операция на лицето. При Лили Иванова било пирложено опъване от тдолу-нагоре. Поради възрастта й обикновената техника за опване на бузите не вършела работа.
- Глория шашна канкуренцията с прясно изопнато лице и изваяна снага. Според завистниците чалгафурията се изръсила с огромни вложения в джобовете на пластични хирурзи при гостуването си в САЩ. По-късно от телесата й в българската клиника "Тривия" успели да изсмучат 2 литра мас.
- Райна Кабаиванска е с най-фината пластика, защото е моделирана в престижната клиника във верона
- Някогашната световна шампионка на висок скок Йорданка Благоева стана клиентка на пластичната хирургия с оттеглянето си от активния спорт, като най-напред оформи прасците и глезените си. За разлика от други, тя си харесвала лицето.
- Сегашната шефка на Агенцията за младежта и спорта Весела Лечева се е подлагала на липосукция на бедрата и коленете от вътрешната страна. Наред с това наследничката на Лучано редовно си прави пилинг на лицето.
- Йорданка Христова е случила на удачни намеси по лицето си, но кой знае защо се стиска за по-надолу и затова е пълна трагедия в бедрата, поради което винаги ходи в дълги фусти.
- Най-трудно се забелязвали следите от пластични операции по лицето на легендарната тв-говорителка Анахид Цонева-Тачева, поради това, че тя никога не се е отличавала с жива мимика, което според специалистите, е страхотен плюс.
- Посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова постоянно се канела да си направи липосукция заради натрупванията в областта на ханша, въпреки перфектните си крака и глезени, но до днес няма доказателства да е стъпвала в клиника за пластична хирургия.
- Приживе Емил Димитров също е имал много пластики, но после се запуснал и прекалено опънатата му кожа загрубяла и се зачервила. Най-чувствителното място на лицето му било челото. Освен това попкралят е преминавал през доста елегантни курсове за епилация, които премахнали и последния косъм по гърдите му.
- В България пионерът в присаждането на изцяло нова растителност по главата си е шефът професионалната футболна лига Валентин Михов. След като той повлече крак, къдри си трансплантираха четвъртият в света Боби Михайлов, фолкаджията от "Треска за злато" Иво Танев и др. Няколко кичура си боцна даже живата легенда Васко Кеца.
- От политиците най-забележими са намесите по лицето и тялото на Благой Димитров. Чрез хирургична интервенция били премахнати брадавици и кожни дефекти, петна и черни точки.
- Експремиерът Филип Димитров също си е изсмуквал тлъстини, защото навремето не харесвал тялото си и страдал от комплекси за непълноценност. Говори се също, че Фил е преоформил лицето с брадата си, за да отстрани ефекта от пухкавото, кръгло и бебешко лице и да си докара по-мъжествен профил.
- Д-р Пенка Тепавичарова от клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Медицинска академия успя да извае на своя пациентка чисто нова гърда от подкожна тъкан в корема.