Фалшив сигнал изпраща Баретите да търсят отвлечения генински в Княжево

Къщата посочена в телефонното обаждане
Посочена е конкретна къща във вилна зона Килиите

Неизвестен вчера съобщи на тел. 166, че момчето е оставено пред къща на ул. "Полско цвете" 62. Фалшивият сигнал бе подаден малко преди обед. За по-малко от 30 минути в Килиите се изсипаха 2 буса с антимафиоти, а малко по-късно и много журналисти.

Никой не ми се е обаждал за това, дано да е вярно, каза към 12,30 Гунински-баща. За съжаление къщата в Килиите се оказа необитаема, а от студента нямаше следа. Рано следобед полицаи още охраняваха стара полусрутена постройка и на съседния №61 на ул. "Полско цвете", в която живее възрастна жена.

"Не знам нищо. Толкова е отдалечено, че дори и да е живял тук цяла седмица, нямаше да чуя", коментира пенсионерката. Друга комшийка разказа, че видяла в необитаемата къща постоянно да свети лампа, но хора не е забелязвала през последните дни.

"Всичко, което се случва, е тест за системата на МВР - дали с конкретен сценарий, или това е част от криминогенната обстановка, не знам", каза вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той потвърди, че сигналът за Гунински е бил фалшив, а къщата необитаема.

"Има опити за дискредитиране на днешното управление на страната. Не искам да конкретизирам, но в момента се усеща нещо такова", бе категоричен Цветанов. Министърът намекна, че това се прави от влиятелни хора.

Той отказа да коментира има ли искане за откуп за свободата на студента Гунински. Цветанов съобщи още, че се проверява кой е дал лъжливия сигнал за Гунински.

"Утре ще представя на премиера примерния вариант за законодателни промени в НК във връзка с наказанията за отвличанията. След като го обсъдим с него, ще кажем конкретните текстове, който ще бъдат коригирани в НК и НПК”, каза той.

Цветанов посочи, че само в Италия има специален закон за отвличанията.Той обясни, че е правен юридически анализ за възможностите за закон за отвличанията, за да се реализира концепцията за наказанията. Натежало е мнението, че е по-удачно да се направят промени в Наказателния кодекс, а не да се пише отделен закон.

Вече 9 дни Румен Гуниски-син е в неизвестност, след като четирима маскирани отвлякоха момчето в бял микробус пред блока му в Студентския град. Баща му и вчера заяви, че информациите за искан откуп не са верни. Според запознати обаче все пак се водят преговори за предаване на откуп. Преди дни Гунински-старши получил SMS който гласял: Държим сина ти, ако искаш да го видиш жив, приготви 500 хил. евро. Похитителите му дали 3 седмици, за да събере парите. Полицията е установила, че есемесът за откупа е пратен от предплатена карта от центъра на София.

Разследващи смятат, че най-вероятно вчерашният сигнал на тел. 166 е подаден от похитителите. Може би са проверявали за колко време полицията ще се озове на мястото. По неофициална информация била засечена клетката на мобилния оператор, откъдето е станало обаждането - край хотел "Плиска".

Ден преди фалшивия сигнал за пленника в местността Бункера бе открит подпален и белият микробус на похитителите. Догарящата кола видял в неделя случайно минаващ моторист. Огледът показал, че бусът е залят с бензин и запален. Задните врати на возилото били заварени предварително, за да не може заложникът да избяга.

Автори: БЛАГА ГЕОРГИЕВА, СТЕФАН ТАШЕВ