Камион се вряза в магазин за авточасти

Втора катастрофа за по-малко от година в квартала, трима се разминаха на косъм със смъртта

Княжево пак се вдига на бунт срещу ТИР-овете, които минават с висока скорост през квартала, заради втора катастрофа с тежък камион за по-малко от година. Камион "Ивеко", пълен с тухли, се вряза в магазин за авточасти втора употреба  на бул. “Цар Борис III” 324 вчера. Злополуката стана малко преди 14 ч. На косъм се спасиха трима души, които са служители в магазина. Жителите на квартала изчакват решението на инициативния си комитет, за да започнат гражданско неподчинение. Заседанието беше насрочено късно вчера. Най-вероятно хората пак ще блокират централната улица през Княжево.

Произшествието вчера стана на 200 м от къщата, която беше съборена от ТИР през ноември. Тогава загинаха трима души. След протести на жителите от квартала, беше въведено ограничение за преминаване на тежкотоварни автомобили. Скоро след това проверка на "Монитор" установи, че въпреки въведените забрани, достъпът на камионите не е ограничен.

При инцидента вчера 27-годишният шофьор Ангел Георгиев Иванов идвал от Перник, но изгубил контрол над камиона и налетял на магазина. Той се блъснал в дърво и спрял на метър от тримата служители, които стоели пред помещението. Шофьорът успял да скочи от кабината малко преди удара и има травма на коляното. Той беше откаран в "Пирогов", но не остана на лечение в болницата. Полицията го е проверила за алкохол, но резултатът бил отрицателен. По първоначални данни причина за произшествието е отказ на спирачките. След удара тротоарът около магазина беше покрит с натрошени тухли.

Гражданите на Княжево веднага се струпаха на мястото и заявиха, че ще подновят протестите. Повечето обясниха, че вече са загубили надежда за промяна. Те обясниха, че почти няма семейство, живеещо около шосето, което да не е пострадало от камионите. Край пътя е поставена мантинела, но след удара вчера тя беше изкривена и не беше убила скоростта на камиона.

Близо до мястото има извор с минерална вода и край него обикновено има опашка от хора с туби. Ако камионът не беше спрял в дървото, последиците можеше да бъдат трагични, казаха гражданите на Княжево.

"Монитор" потърси шефа на "Пътна полиция" полк. Алекси Стратиев, за да го попита какви са възможностите за ограничаване на скоростта в Княжево. Той обаче е в отпуск и не отговаряше на мобилния с телефон. Хората от квартала ще блокират пак Околовръстното шосе

МАРИЯ МАТЕЕВА