Кметът на район Витоша Любен Петров в предаването BBT Градът

Любен Петров по BBT
Елементарни бюрократични спънки пречат за осъществяване на ремонтите

Пространно интервю с кмета на столичния район Витоша бе показано по BBT в предаването Градът с водеща Ива Стоянова.

В предаването бяха отговорени редица въпроси на жители в района, които се включиха с директи въпроси в ефир, както и на въпроси на граждани от Княжево, за които бе излъчен специален репортаж.

Два основни извода присъстваха неотлъчно в предаването.

Първо, район Витоша е един от най-трудните в София - големи проблеми има в почти всички комунални направления - канализация, разбити пътища, незаконно строителство.

Второ, бюрократични порядки връзват ръцете на районния кмет - повечето проблеми трябва да се рашават от Столичната голяма община.

Проблемите на Княжево:

 1. "За квартала много години наред не е направено абсолютно нищо - квартал без канализация, без уредени улици, без нормално улично осветление, с огромен трафик, който не е по силите на квартала да го поеме." Това заяви Мирела Янкова от Сдружение За Княжево.
 2. "Кварталът става обект на строителни интереси, които посягат на места, които са публична и държавна собственост. Посяга се на терени до училището, гробището, на княжевската гора, на стадиона.", продължи тя. "Имаше преди време един амбициозен грък, който искаше да строи едни големи спортни центрове, хотели и т.н. в княжевската гора" добави водещата."
  Отговор на кмета: "Теренът до училището е публична общинска собственост и няма как нам да се строят блокове или каквото и да било друго освен нещо за училището. С директорката и настоятелството се готви идеен проект как да изглежда това пространство."
  Отговор на кмета: "Това, което зависи от мен за гората, като районен кмет, е да обжалвам акта, който отменя нашия акт терена да е общинска собственост. Обжалваме го, първото заседание беше на 20 Октомври, следващото е насрочено за 1 Декември. Трябваше да има експертиза, но за съжаление експертът, на когото му беше възложено да изготви тази експертиза не се появи на заседанието и там нещата са в съда. Така че, това което аз правя, е да обжалвам този акт. Помолил съм, между другото, за съдействие и Столична община и сдружението "За Княжево" - пуснал съм официални писма. Ако те имат наистина експерти и специалисти в тази област, да ги конституираме като страна по това дело, за да можеме да защитиме наистина Княжевската борова гора."
 3. "Владайската река е превърната в сметище. Активират се свлачища покрай реката и за това е виновен трафика по малките улички, който също е голям заради търсенето на по-бързи маршрути от водачите."  "Столична община гласува 4 милиона за почистване на речните корита. За Владайска според мен един лев не е стигнал. Какво е станало?", допълни водещата.
  Отговор на кмета: "В тези 4 милиона участъка на реката в район Витоша не е предвиден. Ние последно чистихме през 2007 година заради наводненията. Подали сме искане към столична община за почистване на реката за следващата година.
  В кнвяжево най-изостанали с ремонта е Карпузица. Една фирма работи от едната страна на Цар Борис, друга от другата. Тази в Карпузица изостава. За съжаление аз не мога да я сменя, тъй като договорът е сключен със Столична община. За всички ремонти договорите се сключват от там. Аз и колегите, другите районни кметове сме поискали на тези фирми да не им се осребряват парите, да не им се плащат преди районният кмет да е подписал приемно-предавателния протокол. За съжаление към момента не се прави, а ги приема Софинвест, която е общинската фирма. Ние по-скоро само констатираме и получаваме постфактум едни протоколи. Т.е. от подписа на районния кмет не зависи нищо. В този случай аз не мога да спра плащането - дори и да не съм доволен, дори и да не съм съгласен с ремонта как е извършен.
  Абсурдно е наистина. Решението е да се промени законодателството. Вариантите са два - единото е през Общинския съвет да се промени нормативната уредба и да се променят пълномощията на районните кметове, другото е наистина през парламента. Това са двата варианта. Зощото Софианци трябва до знаят, особено жителите на район Витоша, че колкото и добро желание да имат колегите от Столична община да помогнат, ние сме първите хора, които проблемите идват при нас. Който и да е, знаете, звъни първо на районния кмет и казва "Кмете, там еди какъв си е проблема."
 4. "До гробищата е построена голама сграда без да е уредена канализацията, а по норми е позволено да се строи до 4 етажа, а тази е два пъти по-голама. Княжево не е подготвено като инфра структура за такова мащабно строителство."
  Отговор на кмета: "Т.нар. "китайска стена" в Княжево, въпреки че всички хора мислят че въвв Витоша е ниско строителство, не е така. Има и зона СМФ, която е над 15 м кота корниз и мисля, че точно тази зона е такава. Голямата част от всички тези инвеститори в район Витоша изграждат канализация за собствена сметка. Имаме специално в Манастирски ливади един колектор, който е почти киломитър и половина, който инвеститорите с обединени усилия си го изграждат. Подобен казус имаме в Княжево. Едната част от канализационния колектор направихме първа копка преди половин година с кмета Борисов със Софийска вода. Другата част я правят частните инвеститори, които имат имоти. Наистина, както жената каза, там горе във високите части на Княжево, с тоя колектор поне две-три хиляди души...
  Задължаваме частните инвеститори и тези канали след това те ги даряват на Софийска вода. Но те са принудени да правят канализация."
 5. "Улицата до училището е направена с тротроар само 60 см. Отходните води отиват в реката. Кмета ни накара да съжаляваме, че сме гласували за него." каза Елка Кръстева друга жителка на Княжево от репортажа.
 6. Гинка Василева е песимист. "Няма да има никакво развитие. Ние сме в голяма община Витоша и всичките пари отиват за силните райони - Бояна, Драгалевци, Симеоново. Мотрисите на траймай номер 5 са най-старите и окаяни в София, а нямаме друг контакт с центъра освен с трамвая."

 7. "Живея в Княжево на ул. Смилика, улицата която е под лифта. Вие говорите за Княжево, което е много надолу от нас. А ако дойдете и видите в каква пустиня, в каква мизерия живеем ние тук в този квартал... Аз не знам - друг такъв няма! Разбити улици, тъмни улици, превоз няма, падне сняг, водите заледят, няма от къде да минеш, счупих си крака от тези ледове през декември... Една година не мога да се възстановя и съм решила - ще съдя общината. Нищо не се прави за нас - абсолютно нищо!", попита по телефона зрителка.
  Отговор на кмета: "Не е само квартал Княжево, във всичките в район Витоша, ако минете да видите са тъмни. Фирмата е "Улично осветление", която се занимава с поддръжката на стълбовете, подмяната на крушките и всичко това, което е свързано с осветлението на софийските улици. Обаждаме се подаваме сигнали. Казват "Да", общо взето някъде реагират, някъде не реагират, всеки път обещават, че все по-добри ще стават. За съжаление там е същото както с ремонтите на улиците. Те не зависят реално от мен - договорът е сключен с голямата община. И затова казвам, че има такива малки нещица, които както се казва малките камъчета обръщат...."

 8. "Според промяната в новия градоустройствен план гробището в Княжево било зелено петно и трябвало да се унищожи това гробище. Така ли е наистина?", попита водещата
  Отговор на кмета: "Първоначалнния вариант беше това, след това ние възразихме - имаме писмо лично от мен до ОГП Софпроект, което се занимава с общия устройствен план. Ангажиментът бе, че гробището ще бъде запазено. Сега чувам, че има някакви слухове, че ... там едвали не нямало да се разрешава да се погребват повече хора. За мен това нещо не може да се случи. Тези гробове, които съществуват, знаете си има един санитарен минимум 8 години. Би трябвало и ще могат да си се използват. Значи там си има църква, която си е действаща. Това е абсурд това гробище да спре да функционира. Основния аргумент преди това, когато беше, че ги няма санитарните зони, наистина това е заварено положение, така че това сме се разбрали с колегите от Столична община това гробище да остане да съществува. И ако някой някъде си прави сметки това гробище да бъде махнато, ще се сблъска първо с мене да се разправя."

Бюрократична рамка голяма община - районни кметове

"За съжаление хубаво е да знаят и жителите на район Витоша, че ние като районни кметове нямаме средства в бюджета за аварийни ситуации. Аз като район Витоша, който е с 50000 официално жители, а неофициално може да са 100 или 150 хиляди, в началото на годината имах 6000 лева за аварийни ремонти - спукала се тръба някъде, протекъл канал, запешена шахта! Тия пари отидоха още януари месец за един проблем, който имахме в Драгалевци. И след това за всеки проблем се налага аз да пиша докладна, за да ми се отпуснат допълнително средства да се актуализира бюджета. Ето това са елементарни бюрократични спънки и аз не мога да реагирам на време. И затова хората казват "Ама защо общината не реагира веднага?". Просто защото ги няма парите. Не мога да реагирам, не мога да кажа "Вие, вашата фирма, направете тоя ремонт... С какво да ви платя?".

Водещата: "Много районни кметове идват и казват точно като Вас - аз нямам парите, аз нямам правомощията. Не можете ли всички районни кматове, които поставяте по един и същи начин нещата, да се организирате и да поискате от Общинския съвет да промени вашите права. Защото именно общинския съвет е този, който може да промени правата на кметовете."

"Наистина беше хубаво, че в закона се направи районните кметове да са избрани. Вече никой не може да ти каже "Кмете аз съм те назначил, ти ще стоиш и ще слушаш."

Водещата: "Какво мисли за това Бойко Борисов? Не изисквате ли от него някаква помощ. Какво е направил той?"

"Доста често се виждаме. Това, което сме говорили с кмета борисов, той казва "Кмете обаждай се, каквото има проблеми..." Само че ако трябва всеки ден да му се обаждаме, а той само да казва "А добре" - това не е решение.
Трябва наистина това което говорим, и което другите районни кметове говорят, е да се пипне нормативната уредба през общинския съвет. Защото ако трябва всеки ден да му се обаждаме на кмета и той да разпорежда на неговите подчинени..."

Водещата: "Колко пъти е разпоредил?"

"Искам да кажа, че район Витоша, въпреки това което казват и зрителите че е тежко с улиците, може би сме от най-привилигированите райони в ремонтите на улиците. Някои колеги тека ще кажат, че от самото начало, когато беше бюджета, видяхме и другите райони и какво е предвидено за Витоша, каза един колега "Ти имаш два пъти повече улици ремонтирани". Не са само Драгалевци и Бояна, в момента основно работиме в Манастирски ливади. Симеоново, тук имаше също обаждане, също е един от кварталите с най-много ремонти. Това е благодарение и на кмета Борисов."

Водещата: "Все повече ме амбицирате аз да инициирам едно такова общо дело на районните кметове за промяна."

"Наистина за мен е хубаво, че тоя град така или иначе трябва да се развива. Аз това ви казах, ние сме на първата линия. Първите проблеми идват при нас, после отиват при кмета долу и общинския съвет. За съжаление, когато ние нямаме правомощия, ние пращаме там, те ни пращат за становище, когато дойдат при тях, и разбирате ли губи се едно време - минимум един месец е загубен в писане. Само че как да го обясниме това нещо на хората? Аз също не го разбирам, на мен също не ми е ясно защо е така. Аз искам да работиме."

Проблеми н други квартали на район Витоша:

Симеоново

Жител на кв.Симеоново пита как става регистрацията в общината - някакъв се регистрирал на нейния адрес.
Кмета отговори, че вероятно става въпрос за дублирани улици и адреси.

Зрител Георгиев: "Живея на 55та улица в кв. Симеоново. Защо плащаме такса смет, след като нямаме една кофа за боклук на улицата."
Отговор на кмета: "Нека гражданите изпратят сигнал до мен, аз смених началника на инспектората, тъй като не бях доволен от него именно поради такива проблеми. До края на годината проблемът ще бъде разрешен. В район Витоша вече на почти 90% имаме разделно събиране."

Драгалевци

Зрителка: "Незаконно асфалтирана улица - ул. Гена Димитрова 20. Повдигнато е нивото с 1 метър и от 3 години нямаме достъп до улицата. Информирали сме г-жа Андреева от "Незаконно строителство", общината и понятие си няма, че тази улица е незаконно асфалтирана. В момента водим дело и незнам какво да правим. От три години нямаме достъп до къщата."

Отговор на кмета: "Те са в някаква съдебна процедура и не разбрах фирмата. Такаче ще проверя. Аз също не мога да си го представя. Поне знаеме един такъв казус, ние там също сме сезирани и сме страна и казусът е в съда, но то е в Княжево. Но за този казус незнам, ще го проверя и това което зависи от районната администрация ще съдействаме."

Бъкстон

Камелия Иванова сигнализира за особено опасно за софиянци изливане на отходни води на ъгъла на ул. Тодор Каблешков и ул. Ген. Суворов близо до училище Емилиян Станев.
Отговор на кмета: "Наскоро чистихме реката в този участък и няколко месеца след това хората могат да видят какво е сега. Според мен това вероятно е изливане в резултат н анякаква авария, но ще го провериме. Още утре ще направим проверка."

Зрител Цветан Гергов: "Когато се върнах от казармата преди 30 години имаше проект за Боянската река. Трябваше да мине под булевард бившия 9ти Септември и да слезне по днешния стадион Славия. Имаше проект з аКрасно село за подлез, за надлез, за движение в две нива. Нищо несе получи. Това е. Днеска, реката - всички камъни ги няма в коритото и след 5 години двете страни на улицата ще пропаднат. Днес да се дадат малко пари, но да се направи. На днешната Кирил Янев моста пропадна с 20 см. Закърпиха го, взеха си парите фирмите и нищо не направиха."
Отговор на кмета: "
За този проект преди 30 години не мога да кажа, но наистина има проекти, например има проект за Драгалевци за канализация. Само че първо проекта е толкова неактуален, че в момента се прави нов - ново строителство, нови улици, нови къщи, нови имоти.
Мостът сме го заложили още миналата година в инвестиционната програма на Столична община. А последната документация, която от Столична община поискаха, за да възложат поръчката за ремонта му, беше преди месец. Би трябвало Столичната община да възложи конкурс. Това, което господинът казва, че там са закърпили нещо временно, това беше наистина да се поддържа моста, колкото да не падне и съвсем да не грохне. Но основният ремонт на моста сме го заложили изрично и вече се надявам се колегите от Столична община да свършат работа. Сега наистина тук е хубавао да се знае че така човек като каже община и за тях сме едно. За съжаление не сме едно. Ние сме район, колегите са друга администрация и малко наистина тия взаимозействия така се късат. Хората не правят разлика между район и голямата община."