Княжевци пак настръхна срещу камионите : за два дена трети ТИР се обръща

Часове след катастрофата трупът на шофьора на румънския ТИР остана в камиона. Ед
Обходният маршрут ще струва 5 млн лв, и може да бъде построен за година

Княжево пак настръхна. За 48 часа трети камион катастрофира в квартала. Шофьорът издъхна.
Не може да се живее така. Ние сме в паника. Постоянно подскачаме, като чуем спирачки. Не даваме на децата си да излизат от вкъщи, станаха затворници. Трябва да се направи нещо, защото иначе всички ще отидем на Четвърти километър, крещяха хората от Княжево. Стотици жители на столичния квартал се събраха вчера рано сутринта пред бензиностанцията на "Черния кос". Там малко преди 10 ч румънски ТИР се заби в строеж. 49-годишният шофьор Константин Лопес получил инфаркт по време на движение. ТИР-ът полетял към бензиностанция на "ЛУКОЙЛ", но се разминал с нея на метър. Помел обаче трафопост и се забил в тонове пясък. На мястото трябвало да има новопостроена сграда. Слава на Бога, че пръстта го спря. Иначе щеше да ни взриви, кръстеха се хората от газостанция, която била метри по-надолу.

Преди да се удари, ТИР-ът се разминал за секунда с пълен рейс на "Градски транспорт". По шосето няма никакви следи от спирачен път. Това най-вероятно означава, че шофьорът е починал на място още в камиона. При удара той е счупил предното стъкло с глава. Според лекарите обаче това не е причината за смъртта. Очаква се днес да бъдат готови резултатите от аутопсията, която ще покаже точната причина за смъртта.

След поредната катастрофа хората от Княжево отново започнаха да ходят от институция на институция и да питат какво може да се направи, за да не минават повече камиони пред къщите им. Оказа се, че вариант за това има и той струва само пет млн. лв. Дублиращият път е дълъг 5 км, твърди арх. Борислав Борисов. Той заобикаля Княжево, като минава между Горна баня и Танковата бригада. Според проектантите трасето минава през пустеещи земи и няма да предизвика недоволството на живеещите в района. Столичният общински съвет е взел решение още в края на март да възложи на кмета проектни проучвания и обществени обсъждания за трасето. Срокът е шест месеца, като на третия - през юни, е трябвало да се внесе доклад за свършеното. Резултат обаче няма, а пътят дубльор може да реши проблема на Княжево, докато се построи магистрала "Люлин". Шосето ще работи пълноценно и след това, обясни Борисов, по чието предложение е внесен проектът. Той предупредил съветниците през пролетта, че бездействието ще доведе до нови жертви, защото мерките на общината след последния инцидент са козметични. Магистрала до 3, 4 години едва ли ще има. Койчо Бояджиев е автор на алтернативен вариант за магистрала "Люлин". Неговият проект обаче не беше разгледан, а се прие един от осемте варианта на италианската фирма "Спея", която прибра 1 млн. евро за разработването на пътя. 5-километровата отсечка дубльор е част оттози проект.

Автори: Зорница Гаврилова, Веселина Любомирова, Сияна Севова, Анна ГЕОРГИЕВА, Костадин Аршинков, Иван Иванов