Княжево с най-много катастрофи с ТИР-ове

Жестоката катастрофа от Ноември 2004
5 години след първия протест на местните положението е също толкова опасно

В Княжево стават най-много инциденти с тежки камиони от години насам. Преди седмица млад мъж беше блъснат там. Там е и къщата, която преди пет години беше пометена от ТИР. По тази къща, която се намира на изключително оживения булевард "Цар Борис Трети" до колелото на трамвай 5 все още могат да се видят следи от трагедията случила се преди пет години.

През ноември 2004 година камионът, натоварен с пясък, изгуби контрол и се заби в къщата. Двама загинаха. Трагедията предизвика хората от Княжево на няколко пъти да излязат на протест с искането проблемът да бъде решен.

Как седят обаче нещата днес, пет години по-късно. Няма никаква промяна. Постоянно си минават камионите и хората ги е страх да преминават. Нощно време светофарите спират и хаосът си е все същия. ТИР-овете продължават да вървят. Никой не спазва знаците. Ограничение на скоростта няма. И най-лошото е че няма хора, които да се следят за това.

Хората, които живеят и работят покрай булеварда се притесняват, защото всяка година тук стават десетки катастрофи с камиони. Някои взимат и жертви.

"Как да не се притеснявам. Децата постоянно пресичат. Сега са и във ваканция и тук горе в градинката се събират. Много е трудно да се пресича. Човек трябва да има много голямо търпение. А и самите шофьори от къде да минават. И ние сме потърпевши и те са потърпевши".

Според кметът на район "Витоша", общината е направила каквото е по силите й - нови пешеходни пътеки и светофари. "Но тежките камиони са си тежки камиони и опасността, която носят не може да се гарантира дори да сложим на 100 метра светофар".

Генералното решение е в пускането на автомагистрала Люлин, което се чака от години. Последното обещание на държавата е за края на този месец.

"Със сигурност една част ще бъде решена. Другото което чувам е, че трябва да има друга обходна магистрала, която да мине покрай Самоков и да свърже бъдещата магистралата "Струма" с магистрала "Тракия". Със сигурност, когато се случи това ще бъдем сигурни че тук ще влизат много малко камиони”, смята кметът на район "Витоша".
 
Дотогава "Княжево" ще е под ежедневна заплаха!