Общината иска да извади части от Княжево от курортните зони

Квартал Княжвео
Столична община иска изваждането на части от "Овча купел", "Княжево" и "Горна баня" от курортните зони

Изваждането на части от "Овча купел", "Княжево" и "Горна баня" от курортните зони иска Столичната община от Министерството на здравеопазването, каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов. По думите му,
реклама
ако бъде възприето предложението на общината, в тези зони данъците ще се намалят с около 20 процента. Предложението на общината е базирано на множеството запитвания от страна на граждани, живеещи в тези райони, посочи заместник-кметът.
Според Барбалов при реакция от страна на министерството е възможно намалението на дължимите данък върху недвижимите имоти и такса за битовите отпадъци да стане още от тази данъчна кампания, която започва от началото на март. Общината ще работи за намирането на вариант за намаляването на дължимата такса за битовите отпадъци от страна на религиозните общности. За това са се договорили днес представители на основните вероизповедания и на Столичната община на първата си среща по проблема.
До момента е установено, че само за имотите на Римокатолическата църква в столицата няма задължения за минали периоди. Барбалов припомни, че по действащото законодателство имотите на вероизповеданията са освободени от данък върху недвижимите имоти, но не и от такса за битовите отпадъци.
През миналата седмица стана известно, че мюсюлманското вероизповедание има задължения към Столичната община, а предстои уточняването на задълженията на Българската православна църква. Задълженията за такса за битовите отпадъци не са само от религиозните храмове, но и от други имоти на религиозните общности. БТА