Регионално сдружение решава проблемите с пътя София - Перник

Решаването на транспортните проблеми по пътя София - Перник е сред основните приоритети на новоучредено регионално сдружение. Идеята е Столичната община, заедно с околните общини да кандидатстват за общи проекти за европейско финансиране и да се развиват заедно, каза главният архитект на София Петър Диков. Сред останалите проекти на сдружението ще бъде да се реhабилитират междуградските пътища София - Божурище, София - Костинброд, както и транспортните проблеми по пътя към Ботевгар и Ихтиман.

Друг основен проект за околните общини на София ще бъде да се финансира по Европейски оперативни програми изграждането на канализации, водоснабдяването и пречистването на отпадните води.

Като ярък пример за това Диков посочи факта, че голяма част от водата в столицата идва от Самоков, където се намира язовир Бели Искър. Ще се решават и инфраструктурните и устройствени проблеми на Своге, каза още той. Диков обясни, че част от желаещите да инвестират в столицата пък ще бъдат пренасочвани към околните населени места, за да могат и те да се развиват.