Стефко Колев от Княжево е първият отвлечен бизнесмен с откуп от един милион лева

Пари от откупа намерени от честен железничар и върнати на полицията

Случаят нашумя преди 8 години, когато парите, които съпругата на Колев изхвърли през влак по искане на похитителите, се разпиляха по жп-линията. Кантонер намери над 100 000 лв. и бе награден, защото ги предаде на полицията.

На път от дома му в Княжево колата му била спряна от трима души с качулки и автомати, а улицата препречена с автомобил. Той и шофьорът му били натоварени в Ауди А8 и откарани в неизвестна посока. По пътя го преместили в още две коли. Първоначално той помислил, че става дума за проверка и грешка заради атентата в Ню Йорк на 11 септември. Когато завързали очите му със скоч и го накарали да направи запис на диктофон до съпругата и заместника си във фирмата, разбрал, че е отвлечен. Запалили горелка и го заплашили, че ако не го направи, ще изгорят краката му.
"Не ме измъчваха обаче, хранеха ме редовно, купуваха ми цигари и бира. Дори ми предложиха наркотици", разказа още Колев. През цялото време обаче очите му били вързани със скоч, който и до днес му е оставил белег между очите заради разкъсването на кожата при махането.

Според отвлечения през 2001 година бизнесмен, платил 1 млн. лева за свободата си, у нас няма нито едно разкрито похищение от този вид, защото този бизнес се покровителства от държавата. Собственикът на фирмата "Руен" разказа пред Нова тв, че след изплатения откуп все едно са го върнали в първи клас. "И до днес държа списък на хората, които са ми помогнали да събера парите", каза бизнесменът.

В същото време разследващите органи все не можели да намерят доказателства, за да арестуват някого за отвличането, въпреки че у един човек бил открит часовникът на Колев, а гласът на друг човек бил записан в разговор със съпругата на бизнесмена. Това не били достатъчни доказателства, обяснявали следователите.

Според Стефко Колев в отвличането му са замесени полицаи. Причината да мисли така е фактът, че похитителите му знаели дума по дума какво е говорила съпругата му в полицията. "Имаше обвинени, но не осъдиха никого по моя случай. Експертът, който трябваше да разпознае гласа на обвиняемия, отговорил в съда с "може би". Явно техниката на МВР не е достатъчно добра", заяви Колев.

За отвличането бяха обвинени двама души от т. нар. Банда на Шаки - известен столичен бандит. Единият от тях беше убит, а другият беше оправдан, въпреки че в тях беше намерен часовникът на Колев.