Втори ТИР удари Княжево за 24 часа - шофьорът загина на място, получил инфаркт

Камионът се е заковал на 2 метра от оградата на газостанция

Втора тежка катастрофа стана в квартал Княжево за едно денонощие. Румънски ТИР "Ивеко", шофиран от 49-годишния Константин Лопеси, движещ се по пътя от Перник за София, се заби между бензиностанция "Лукойл" и газостанция при влизането си в столицата вчера. Инцидентът стана около 10:10 ч сутринта. Шофьорът Константин Лопеси умира. Минути след това на мястото пристига екип на "Спешна помощ", полицаи от 6 РПУ и шефката на управлението полковник Николова, следователи от Столичната следствена служба. Причините за инцидента се изясняват. Разследващите не изключват версията Лопеси да е получил инфаркт, докато шофирал. Причините за смъртта му ще станат ясни след аутопсията, обясни говорителят на КАТ подполковник Любка Маринова.

Камионът се движил с 45 км/ч. при ограничение от 40 км/ч. Изведнъж автомобилът се отклонил вляво и навлязъл в насрещната лента, минал през градинката на бензиностанцията "Лукойл", ударил електрическо табло и стълб и се забил в насипи пръст. ТИР-ът спрял на 2 метра от оградата на газостанцията. Колега на загиналия шофьор от същата фирма карал камиона си плътно зад катастрофиралия. Той е очевидец на инцидента.

По случайност не е имало коли на пътя, а на бензиностанцията - клиенти, които камионът да удари.

Най-близо до ТИР-а в посока Перник се движел автобус на столичния градски транспорт с около 15 пътници.

След като шофьорът на рейса видял катастрофата, спрял, слязъл и отишъл да види дали колегата му от ТИР-а е жив, разказаха очевидци на катастрофата.

Обадихме се на "Бърза помощ" и на полицията, спряхме тока и подаването на гориво към кабинките, за да не стане пожар, разказа пред "Монитор" мениджърът на бензиностанцията. Негови подчинени извадили пожарогасителите и тръгнали към катастрофиралия ТИР, за да потушат евентуално възпламеняване. Щеше да лумне пожар, ако камионът се беше ударил в нашата газ-клетка, каза служител на бензиностанцията.

Работещ в "Лукойл" разказа, че от две години работи в бензиностанцията, но за първи път вижда такава катастрофа.

Следователят Антон Ефтимов не посмя да каже какви биха били последствията, ако камионът се беше ударил в газостанцията. Ако се беше ударил в газостанцията и хората в кафето до нея и нашите къщи щяха да хвръкнат, каза мъж, който живее в квартала.

ТИР-ът се е движил от Гърция транзитно през България за Румъния. Бил е натоварен с 20 тона плодове. Към 6.30 камионът шофиран от починалия Константин Лопеси и негов колега влизат в България през ГКПП "Кулата". 30 км преди столицата румънците спрели за кафе. Според колегата на Лопеси, той не е взимал никакви лекарства и се е чувствал добре.

Няколко часа след инцидента двигателят на камиона още работеше, за да не спре охлаждането на стоката вътре. Счупени бяха предната и задната броня на камиона, дясното огледало и прозореца от същата страна, а предното стъкло беше спукано. При катастрофата резервоарът се спукал и вчера няколко часа служители на пожарната събираха с кофа изтичащата нафта.

За инцидента ще се образува следствие срещу неизвестен извършител по член 343, ал. 1, буква "В" от Наказателния кодекс за извършване на престъпление по непредпазливост за причинена смърт при управление на моторно превозно средство, обясни следователят Антон Ефтимов.

Той и негови колеги останаха вчера да чакат представители на румънското посолство у нас и от букурещката фирма "СЧ контракс имекс", за която е работел починалият. Стоката в ТИР-а е бързоразваляща се и ако се претоварва трябва да има и представители на митницата. Трябва да дойдат представители на фирмата, защото без тях нищо не можем да направим, обясни следовател Антон Ефтимов.

Прокуратурата ще даде срок 2 месеца за разследване на инцидента. Товарният автомобил се движел с 5 км/ч. над допустимото.

Местните искат камерата и радари за скорост
Камерата на кръстовището пред хотел "Хемус" да се премести на бул. "Цар Борис III" в Княжево и да се монтират радари за скорост, за да се ограничи риска от катастрофи. Това са поискали представители на инициативния комитет на Княжево на среща с ръководството на 6-о РПУ вчера, съобщи председателят на комитета Валентин Йонов пред "Монитор".  Той добави, че княжевци ще започнат протести и ще блокират пътя, ако не се изпълнят исканията им.

Те настояват и за постоянно присъствие на катаджии по булеварда. След катастрофата миналата година ни обещаха да има непрекъснат контрол, но такъв няма, оплака се Йонов. Според говорителката на КАТ Любка Георгиева обаче не може да се разчита само на полицията. "В крайна сметка безопасността на движението, обезопасяването на пътищата и организацията на движението е работа на общината", коментира тя исканията на княжевци. "Ние помагаме на общината, когато ни кажат, че трябва да има пост на полицията, ние заставаме там, където е необходимо”.

“Нашите хора работят по 12 часа на ден", добави Георгиева. Тя призна обаче, че мерките за безопасността на пътя в района са недостатъчни. От последните катастрофи се виждало, че забраната за движението на товарни автомобили от 5,30 до 10 часа и от 16.30 до 19 часа няма необходимия ефект.

На срещата с и.д. кмета Минко Герджиков вчера Йонов е поискал монтиране на още светофари и нова маркировка в района. Маркировката в квартала ще бъде опреснена,  а унищожената при катастрофата във вторник мантинела ще бъде възстановена, обещаха от кметството вчера.

Общината дава зор за автомагистрала “Люлин”
Да се ускорят процедурите по изграждането на автомагистрала "Люлин", за да се спре транзитното преминаване на камиони през града, настоява и.д. кметът на столицата Минко Герджиков в писмо до строителното министерство, съобщиха от кметството вчера. Герджиков е изпратил писма и до транспортния министър Николай Василев и до шефа на агенция "Автомобилна администрация" с които иска да се засили контрола при техническата проверка на камионите преди да им се издават удостоверения за търговска дейност, както и да има драстични глоби при превишаване на допустимия товар на ТИР-овете.

Временният кмет настоява и да се засили контрола по спазването на максималната разрешена скорост на движение от 40 км/ч. по булевард "Цар Борис III". В писмо до шефа на СДВР ген. Румен Стоянов той е поискал по строг надзор за спазването на забраната за влизане на камиони през Княжево за времето от 7 до 9 ч. и от 18 до 20 часа, казаха от общината.

Автор: Красимира Янева